وب هکس

میکروبیولوژی 88 لاهیجان - درباره میكروب و بیماریهای میكروبی
میکروبیولوژی 88 لاهیجان
صفحه نخست       پست الکترونیک          تماس با ما              ATOM            آپدیت روزانه nod32
گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من




درباره وبلاگ


به یاد ورودی های 88 لاهیجان ♥

مدیر وبلاگ : مصطفی
نویسندگان
نظرسنجی
نظرتون راجع به این وب چیه؟










تعداد بازدید :

دنیای میكروب ها :

 

بیشتر مردم از میكروب ها تصور ناخوشایندی دارند. واژه های میكروب از دو كلمه یونانی به معنی «كوچك» و «زیستن» گرفته شده و به هر جاندارذره بین گفته می شود. حقیقت این است كه تعداد میكروب های مفید بیشتر از انواع زیان آور است. حقیقت آن است كه زندگی انسان ها به میكروب ها وابسته است. اما آنها بدون ... می توانند زندگی كنند از هزاران سال پیش، نان ، چای ، پنیر، ماست ، كاكائو و ترشی ها و بسیاری از محصولات غذایی به كمك میكروب ها تولید می شوند. دنیای میكروب ها تولید می شوند.

بیماری زایی میكروب ها :

‌میكروب ها برای یافتن محیط مناسب خود ممكن است وارد بدن انسان، جانوران ، گیاهان و یا میكروب های دیگر شوند. در این حال میكروب، انگلی و جانداری كه وارد آن شده میزبان است. حضور میكروب در بدن میزبان، استفاده از مواد بدن میزبان برای رشد خود و نیز تولید موادی كه برای سلول های میزبان سمی است، از راههای آسیب رساندن میكروب هاست.
در هر بیماری میكروبی سخت، سه مرحله ی جداگانه تشخیص داده می شود. اول مرحله جای گیری است كه طی آن آن میكروب وارد بدن می شود و خود را به جای مناسب رشد می رساند.این مرحله ممكن است كوتاه یا دراز باشد. دوم مرحله حاد است كه شخص بیمارمی شود و همه ی نشانه های بیماری ظاهر می شوند. در این مرحله،مبارزه بدن میكروب به اوج خود می رسد. اگر بدن در این مبارزه موفق شود، مرحله سوم پیش می آید كه فقاهت نام دارد. در این مرحله بدن رفته رفته توانایی خود را باز می یابد.
بعضی از بیماریهای میكروبی مرحله ی حاد ندارند. در این گونه بیماریها، پس از آنكه علامت های بیماری ظاهر شد، مبارزه میكروب و بدن به كندی صورت می گیرد و این مبارزه مدت ها به طول می انجامد. در طی این مدت نه بدن می تواند میكروب ها از بین ببرد و نه میكروب، بیماری را از پای در می آورد. این گونه بیماریها را فرض می گویند. سل غالباً بیماری مزمن است. ماهها و حتی سالها می گذرد تا بدن با میكروب بتوانند در این مبارزه پیروز شوند

گاهی در اماكن پرجمعیت به بیماری میكروبی مبتلا می شویم. به نظر شما علت چیست؟

مردم در این اماكن به هم نزدیك می شوند و احتمال انتشار میكروب های بیماری زا بوسیله هوا یا تماس مستقیم زیاد می شود. هر چه جمعیت بشتر باشد احتمال بودن افراد بیمار ناقل در میان آنها بیشتر است.  

 

  2 فرض كنید در معرض ابتلا به یك بیماری میكروبی بوده اید ولی به آن مبتلا نشده اید، چه دلیلی برای بیمارشدن خود می توانید بیاورید؟

1. ممكن است عده كمی میكروب وارد بدنمان شده باشد. 2. دفاع خارجی (مانند پوست) جلوی آنها را گرفته باشد. 3. میكروب ها به محل مناسب خود در بدن نرسیده باشند. 4. گلبول های سفید آن ها را از بین برده باشند. 5. قبلاً به این بیماری مبتلا شده بودیم و یا واكسن آن را تزریق كرده بودیم . در نتیجه نسبت به آن مقاومت كرده ایم.  

 

  فكر كنید:
1 منظور از بیماری مسری چیست؟ آیا همه ی میكروب های مسری ناشی از میكروب های بیماریزا هستند؟

بیماری كه از محیط زندگی یا افراد بیمار به افراد تندرست سرایت می كند. خیر، زیرا بعضی از بیماریهای مسری ناشی از كرم هاست . مثل كرم كدو و كرم قلابدار  

  چرا مأموران بهداشت افراد خارجی را فقط به خاطر برخی از بیماری های میكروبی در قرنطینه نگه می دارند. نه به خاطر همه ی انواع بیماریهای میكروبی ؟

زیرا فقط برخی از بیماریهای میكروبی مسری هستند. بعضی از بیماریهای میكروبی زودتر از دیگر بیماریها سرایت می كنند. همچنین بعضی از بیماریها خطرناك تر از دیگر بیماریها هستند.  

  منابع انتقال میكروب های بیماریزا به انسان كدامند؟

1. از راه بینی (تنفس هوای آلوده) 2. از راه دهان (از طریق آب آلوده و به دهان بردن چیزهای آلوده 3. از راه سوراخ شدن پوست از طریق گزیدن حشرات ، گاز گرفتن حیوانات، زخم ها و بریدگی ها.  

موضوعاتی درباره شناسایی علم میکروبیولوژی 

هدف این شاخه شناخت جانداران میكروسكوپی و مسائل مختلف مربوط به زندگی آنهاست.

علم میكروبیولوژی در مورد چگونگی استفاده بهینه از میكروارگانیسم ها و جلوگیری از ضررها و زیانهایی كه میكروارگانیسم ها می توانند به حیات انسانها، دامها و نباتات وارد كنند، بحث می كند.

در گذشته به میكروبها شیطانهای نامرئی می گفتند اما امروزه باید به آنها فرشته های نامرئی بگوییم چرا كه اگر میكروارگانیسم ها در چرخه حیات، وظیفه خویش را انجام ندهند، زندگی تمام موجودات از نباتات و حیوانات گرفته تا انسان به زوال كشیده می شود.

و باز بخشی از این میكروارگانیسم ها هستند كه با ایجاد انواع بیماریهای عفونی زندگی بشر را به خطر می اندازند مانند "ابولا" كه یك بیماری ویروسی ناشناخته بود و در آفریقا تعداد زیادی از افراد را به كشتن داد و یا "ایدز" كه بشر را تا آستانه سال 2000 عاجز و ناتوان كرده است. بی شك نمی توان به نقش مهم میكروارگانیسم ها در هستی اعتقاد داشت و از اهمیت كاربرد رشته میكروبیولوژی كه به عنوان بررسی میكروارگانیسم ها می پردازد، غافل ماند.

ماهیت:

اما میكروارگانیسم ها كه اساس و پایه علم میكروبیولوژی را تشكیل می دهند، چه هستند؟

میكروارگانیسم ها موجودات ریز ذره بینی مانند: باكتریها، ویروسها، قارچهای میكروسكوپی و ژرتوزوئرها هستند كه با چشم غیرمسلح دیده نمی شوند.

علم میكروبیولوژی كه گرایشی از علم زیست شناسی است به بررسی و مطالعه میكروارگانیسم ها می پردازد. در این علم ارتباط میكروارگانیسم ها با خودشان و همچنین با موجودات عالی تر مانند انسان، حیوانات و گیاهان مورد بررسی قرار می گیرد.

 

رشته میكروبیولوژی كه با میكروارگانیسم ها یعنی موجودات ریز ذره بینی سروكار دارد، دو جنبه مهم دارد. یكی مبارزه با میكروارگانیسم های خطرناك و بیماری زا كه حیات انسانها، حیوانات و گیاهان را به خطر می اندازند و میكروبیولوژیست با شناسایی روش و مسیر ایجاد بیماری ها می تواند این مسیر را متوقف كرده و از چرخه و سیر بیماری جلوگیری كند و جنبه دیگر استفاده بهینه و مناسب از میكروارگانیسم ها برای تولید مواد غذایی و تبدیل بهینه صنایع غذایی مثل تهیه پنیر، ماست و یا حتی نان و همچنین تولید داروهای پزشكی و دامپزشكی می باشد.

اهمیت این رشته با توجه به نیاز صنایع غذایی و تخمیری به كارشناسان این رشته، نیاز علوم پزشكی و دارویی، نیاز سازمان های محیط زیست و مبارزه با آلودگی آن، نیاز كشاورزی و دام پروری، نیاز دانشگاه ها به مدرس و محقق و ... به خوبی روشن می شود.

گرایش های مقطع لیسانس:

گرانش میكروبیولوژی یكی از پنج گرایش رشته زیست شناسی سلولی و ملكولی است. اما لازم به توضیح است كه ...

 

علم میكروبیولوژی گرایشهای مختلفی دارد كه عبارتند از:

 

الف) گرایش پزشكی. در این گرایش میكروبهایی كه برای انسان بیماری زا هستند و چگونگی فعالیت آنها بررسی می شود. البته این گرایش قسمت كوچكی از علم میكروبیولوژی را به خود اختصاص می دهد چرا كه از میان میكروبهای شناخته شده فقط حدود 170 نوع میكروب، بیماری زا هستند و بقیه میكروبها تاكنون شناخته شده اند، میكروبهایی مفید می باشند.

 

ب) میكروبیولوژی غذایی. بسیاری از مواد غذایی مثل ماست یا پنیر به یاری میكروبها تولید می شوند.

 

ج) میكروبیولوژی صنعتی. در این گرایش از میكروبیولوژی از میكروبهای مفید برای تولید مواد صنعتی مانند اسیدها و كمپوست میكروبی (تهیه كود به یاری مواد زاید و زباله ها) استفاده می شود. همچنین از میكروبها در رفع آلودگی های محیط زیست استفاده می گردد.

 

آینده شغلی، بازار كار، درآمد:

 

دكتر یحیی همتی مدیر گروه میكروبیولوژی دانشكده پزشكی دانشگاه شهید بهشتی در این باره می گوید: میكروبیولوژی پایه و اساس بسیاری از علوم از قبیل: بیوشیمی، بیوتكنولوژی، زنتیك و پزشكی است.

 

برای مثال یكی از پایه های مستحكمی كه پزشكی بر روی آن استوار است، میكروبشناسی است. چون علم میكروبشناسی است كه توانسته است در مقابل حملات سهمگین بیماری های بسیار خطرناك و جهانگیر مانند فلج اطفال و یا طاعون با تشخیص، درمان و یا تهیه واكسن و راههای اساسی و موثر در اختیار بشر قرار دهد و باز علم میكروبشناسی است كه باید راهی برای نجات انسان از چنگال بیماریهای عفونی جدید پیدا بكند.

 

یكی از كاربرهای رشته میكروبیولوژی حداقل در بعد سنتی، تشخیص بیماری است چون در آزمایشگاههای تشخیص طبی محققان عمدتاً با بیماریهای عفونی میكروارگانیسم ها سروكار دارند یعنی یا بطور مستقیم به تشخیص میكروارگانیسم ها می پردازند یا به تشخیص آثار حیاتی آنها می پردازند كه نهایتاً این آثار حیاتی ما را به سوی یك میكروارگانیسم هدایت می كند مثل ترشح یك آنزیم یا تبدیل قند به اسید كه در این موارد ما خود میكروارگانسم را نمی بینیم اما از آثار حیاتی آن می توانیم تشخیص دهیم كه با چه میكروارگانیسمی سروكار داریم و این میكروارگانیسم چه بیماری را ایجاد كرده است. با توجه به اینكه متاسفانه امروزه دنیا با خطر شیوع مجدد بیماریهای میكروبی قدیمی و شیوع بیماریهای جدید روبرو است رشته میكروبیولوژی در پیشگیری و جلوگیری از بیماری كاربرد دارد مثل علم واكسینه لوژی كه علم جدیدی است و وظیفه آن ساخت واكسنها و سرمهای مختلف می باشد. مواد غذایی و تولید مواد غذایی مختلف اثر میكروارگانیسم ها بسیار قابل توجه است. همچنین رشته میكروبیولوژی در كشاورزی بطور بسیار وسیعی در تشخیص آفات گیاهی، مبارزه با آفات گیاهی و ایجاد مقاومت گیاهی نسبت به آفات (ایجاد گیاهانی مقاوم به آفات و حشرات) مورد استفاده قرار می گیرد.

مایكل لینچ» مى خواهد بفهمد چرا ما شبیه باكترى ها نیستیم.
زیست شناسان تكاملى بر روى این نكته كه انسان و دیگر موجودات زنده از اجداد باكترى مانند مشتق شده اند، اتفاق نظر دارند. تقریباً حدود
۲ میلیارد سال قبل، اجداد انسان انشعاب یافتند.
این گروه جدید كه یوكاریوت ها نامیده شدند، رشد كرده و به جانوران دیگر، گیاهان، قارچ ها و پروتوزوآها تبدیل شدند. اختلاف میان یوكاریوت ها و دیگر موجودات كه به پروكاریوت ها معروف اند، زیاد بوده و در عین حال بسیار اساسى است. دكتر «لینچ»، زیست شناس دانشگاه ایندیانا، از جمله دانشمندانى است كه در پى كشف چگونگى تكامل این اختلاف ها است.
یوكاریوت ها در مقایسه با پروكاریوت ها بزرگ هستند. حتى یك پروتوزوآى تك سلولى ممكن است هزاران بار بزرگ تر از یك باكترى باشد. هنگامى كه روى
DNA این موجودات تمركز مى كنیم درمى یابیم كه این اختلاف ها بسیار اساسى تر و بنیادى تر هستند. ژنوم یوكاریوت ها بسیار پیچیده و در عین حال بسیار بزرگ بوده و حامل ژن هاى زیادترى است.
یوكاریوت ها علاوه براین قادرند به كمك ژن هاى خود فعالیت هاى بیشترى را انجام دهند. آنها مى توانند با الگوهاى بسیار پیچیده، مرتب ژن هاى خود را خاموش و روشن كرده و بدین ترتیب زمان و در نتیجه مكانى را كه پروتئین ها ساخته مى شوند، كنترل كنند. آنها همچنین مى توانند از یك ژن واحد پروتئین هاى بسیارى بسازند. دلیل این مسئله نیز به این بازمى گردد كه ژن یوكاریوت ها از واحدهایى كه اگزون نامیده مى شوند، تشكیل شده است. اگزون ها در میان ساختارهایى از جنس
DNA كه به هنگام نسخه بردارى، مضاعف نشده و به اینترون ها معروف اند، پراكنده شده اند. سلول هاى انسانى هنگامى كه یك ژن را براى استفاده در ساختمان یك پروتئین مضاعف مى كنند، این اینترون ها را ویرایش مى كنند (در مرحله نسخه بردارى، اینترون ها مضاعف نشده و پس از شناسایى محدوده هر اینترون، این ناحیه بریده شده و دور انداخته مى شود-م). اما توانایى مهم دیگر این سلول ها آن است كه قادرند اگزون ها را نیز ویرایش كنند، یعنى قادرند از ژن هاى یكسان پروتئین هاى مختلفى را ایجاد كنند. این چندكار گى به این معناست كه یوكاریوت ها قادرند انواع مختلفى از سلول ها، بافت ها و اندام ها را ایجاد كنند بدون آنكه انسان ها كوچكترین شباهتى به باكترى ها داشته باشند.

غالب دانشمندان در توجیه این پیچیدگى ذهن خود را تنها متوجه یك نكته مى كنند: انتخاب طبیعى. از نظر این دانشمندان، از آنجا كه چندكار گى مزیت تولیدمثلى به دنبال دارد بنابراین انتخاب طبیعى زمینه را براى تكامل آن فراهم كرده است. اما دكتر «لینچ» معتقد است كه انتخاب طبیعى در مورد منشاء ژنوم یوكاریوت ها نقش ناچیزى داشته است. وى در این رابطه چنین مى گوید: «براى غالب مردم تكامل در انتخاب طبیعى خلاصه مى شود و معتقدند این انتخاب طبیعى است كه باعث تكامل مى شود اما انتخاب طبیعى تنها یكى از چندین نیروى اساسى و بنیادى دخیل در امر تكامل است.»
در مقاله اى كه براى چاپ در مجله «زیست شناسى مولكولى و تكامل» پذیرفته شده است، دكتر «لینچ» چنین آورده است: «پیچیدگى یوكاریوت ها ممكن است اتفاقى باشد.»
انتخاب طبیعى در واقع گسترش ژن ها در نتیجه توانایى آنها براى افزایش نسبت هاى بقا و تولیدمثل است. اما دكتر «لینچ» نشان داد هنگامى كه ویژگى هاى منحصر به فرد یوكاریوت ها در ابتدا به صورت جهش هاى تصادفى ظاهر شدند، احتمالاً بسیارى از آنها مضر بوده اند.
از زمانى كه یك اینترون در میانه یك ژن قرار مى گیرد، سلول مى باید بتواند مرزهاى آن را تشخیص دهد. این موضوع به سلول كمك مى كند تا به هنگام پروتئین سازى، بدون كپى كردن این ناحیه، به نسخه بردارى و ساخت پروتئین ادامه دهد. اما جهش هاى صورت گرفته بر روى اینترون كار سلول براى شناسایى این مرزها را مشكل تر مى كند. اگر سلول نتواند مرز اینترون ها را شناسایى كند، پروتئین ناقص ساخته مى شود. اگر انتخاب طبیعى در یوكاریوت هاى اولیه قدرتمند عمل كرده باشد مى بایست تمامى اینترون ها حذف شده باشند.زیست شناسان تكاملى مدت هاست دریافته اند كه انتخاب طبیعى مسئله احتمالات است، نه سرنوشت و تقدیر. به همین دلیل است كه ژن جهش یافته اى كه نسبت هاى تولیدمثلى یك فرد را افزایش مى دهد نمى تواند گسترش این صفت در یك جمعیت را تضمین كند.
فرض كنید سكه اى را به هوا پرتاب كرده اید. احتمال شیر یا خط آمدن این سكه
۵۰ به ۵۰ است. اگر شما براى دوبار این كار را تكرار كرده و هر دو بار شیر بیاید نباید شگفت زده شوید. اما اگر براى ۱۰۰۰ مرتبه این كار را تكرار كردید و هر ۱۰۰۰ مرتبه شیر آمد باید متعجب و شگفت زده شوید.
به علاوه، انتخاب طبیعى با بزرگ تر شدن اندازه جمعیت بسیار كارآمدتر عمل مى كند. انتخاب طبیعى معمولاً در جمعیت هاى كوچك در گسترش ژن هاى مفید و محدود كردن ژن هاى مضر چندان قابل اعتماد عمل نمى كند.هنگامى كه انتخاب طبیعى ضعیف عمل مى كند، ژن ها به مدد شانس بسیار فراوان تر مى شوند.گسترش تصادفى ژن ها به دریفت ژنتیكى یا رانش ژنى موسوم است. (به تكامل ساختار ژنتیكى یك جمعیت كه انحصاراً از طریق تصادف پیش آمده باشد رانش ژنتیكى مى گویند. رانش ژنتیكى بسامدهاى آللى یك جمعیت را از نسلى به نسل دیگر تغییر مى دهد. یك آلل ممكن است صرف نظر از اینكه سودمند، زیانبار یا بى فایده باشد به طور اتفاقى حذف شود. بدین ترتیب رانش ژنتیكى مى تواند از تنوع ژنتیكى در درون یك جمعیت بكاهد ضمن آنكه مى تواند تفاوت هاى ژنتیكى بین جمعیت هاى مختلف را افزایش دهد.م) دكتر «لینچ» معتقد است كه رانش ژنتیكى در یوكاریوت ها نسبت به پروكاریوت ها بسیار قوى تر عمل مى كند. چندین عامل در این امر دخیل اند كه اندازه بزرگ تر یوكاریوت ها یكى از آنها است. حتى یك سلول یوكاریوتى واحد ممكن است
۱۰ هزار بار بزرگ تر از یك باكترى باشد. از طرف دیگر تعداد كمى از یوكاریوت ها قادرند نسبت به پروكاریوت ها در یك فضاى بسیار كوچك به حیات خود ادامه دهند و همین مسئله موجب ایجاد جمعیت هاى كوچك ترى از یوكاریوت ها مى شود.
دكتر «لینچ» بیان مى كند كه یوكاریوت هاى اولیه رانش ژنتیكى قدرتمندترى را تجربه كرده اند. در واقع همزمان با كاهش جمعیت آنها انتخاب طبیعى ضعیف و رانش ژنتیكى قدرتمندتر شده است. بنابراین ژن هایى كه براى این جمعیت پروتو- یوكاریوتى كاملاً مضر بوده است در نتیجه این مسئله گسترش یافته است.اگرچه این تغییرات ممكن است به وسیله رانش ژنتیكى اتفاق افتاده باشد اما تغییرات صورت گرفته این شانس را به انتخاب طبیعى داده اند تا سازگارى هایى را خلق كند. اگزون ها توانسته اند به هم متصل شده و پروتئین هاى سازگار با وظایف مختلف را ایجاد كنند. ژن ها توانسته اند در مكان هاى مختلف روشن شده و به ساخت اندام هاى جدید كمك كنند. در نتیجه موجودات چندسلولى پیچیده- مانند انسان- به وجود آمده اند.
انتخاب طبیعى، سازگارى هاى مفیدى را در یوكاریوت ها موجب شده است. به گفته دكتر «لینچ»: «اگر این سازگارى ها نبود ما الآن اینجا نبودیم.»
پروكاریوت ها هرگز شانس تكامل این پیچیدگى را در خود نداشته اند و علت این مسئله نیز به اندازه بسیار بزرگ جمعیت آنها بازمى گردد- انتخاب طبیعى به علت بزرگ بودن اندازه جمعیت پروكاریوت ها مراحل اولیه تكامل را در آنها مسدود كرده است. به گفته دكتر «لینچ»: «تنها یك دودمان خوش شانس وجود داشته كه یوكاریوت هاى ایجادكننده ما در آن قرار داشته اند.»
دكتر «لینچ» ادعاهاى طرفداران «آفرینش هوشمند» را رد كرده و معتقد است كه حیات در نتیجه تكامل پدید آمده است- طرفداران «آفرینش هوشمند» معتقدند حیات و تمامى پیچیدگى هاى موجود در آن حاصل تكامل نبوده و بلكه به دست موجودى هوشمند آفریده شده است. وى در این باره مى گوید: «در حقیقت بخش جذاب آنچه كه زیست شناسان تكاملى تحقیق مى كنند به این موضوع بازمى گردد كه چرا همه چیز اینقدر بد و ضعیف طراحى شده اند؟ اگر ما به ژنوم بزرگ ترى نیاز داشتیم قطعاً تكامل راه هوشمندانه دیگرى را براى ایجاد آن انتخاب مى كرد.»




نوع مطلب : عمومی، 
برچسب ها :
لینک های مرتبط :
          
1391/11/2
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر





آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
ابزار
Online User

چت



استخاره آنلاین با قرآن کریم

فال امروز

تعبیر خواب آنلاین

Google Pagerank, SEO tools
ساخت وبلاگ در میهن بلاگ

شبکه اجتماعی فارسی کلوب | اخبار کامپیوتر، فناوری اطلاعات و سلامتی مجله علم و فن | ساخت وبلاگ صوتی صدالاگ | سوال و جواب و پاسخ | رسانه فروردین، تبلیغات اینترنتی، رپرتاژ، بنر، سئو