تبلیغات

وب هکس

میکروبیولوژی 88 لاهیجان - ید و نقش آن در سلامت
میکروبیولوژی 88 لاهیجان
صفحه نخست       پست الکترونیک          تماس با ما              ATOM            آپدیت روزانه nod32
گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من




درباره وبلاگ


به یاد ورودی های 88 لاهیجان ♥

مدیر وبلاگ : مصطفی
نویسندگان
نظرسنجی
نظرتون راجع به این وب چیه؟










تعداد بازدید :


در یک عنصر اساسی برای بقای انسان است. این ریز مغذی برای رشد و نمو فرد، حتی قبل از تولد نیز مورد نیاز می‌باشد.  تنها نقش شناخته شده ید در بدن شرکت در تولید هورمون توسط غده تیروئید است. مقدار ید موجود در بدن بسیار اندک و نیاز یک فرد بالغ به ید تنها 150 تا 200 میکروگرم در روز است. چنانچه نیاز فیزیولوژیک بدن به ید تامین نشود یکسری اختلالات عملی و تکاملی از جمله بزرگی غده تیروئید یا گواتر، اختلال عملکرد غده تیروئید، کاهش باروری در زنان، سقط جنین، افزایش مرگ و میر نوزادان و کودکان و عقب‌ماندگی ذهنی در کودکان مبتلا حاصل می‌شود که به مجموعه آنها "اختلالات ناشی از کمبود ید" یا Deficiency Disorders) IDD ) اطلاق می‌شود.

اختلالات ناشی از کمبود ید :

در دوران جنینی كمبود ید باعث سقط جنین، تولد جنین مرده، ناهنجاریهای مادرزادی، افزایش مرگ و میر اطفال و نوزادان، اختلالات حركتی و روانی و كمكاری تیروئید، رشد ناقص دستگاه عصبی و عقبماندگی ذهنی میگردد.

                                                                                                                                                            

در دوران كودكی و نوجوانی كمبود ید موجب گواتر، كمكاری تیروئید، عقب ماندگی جسمی و روانی میگردد. کمبود ید در بزرگسالان علاوه بر بیماریهای پیشگفت باعث ایجاد ناراحتیهای گوارشی و قلبی هم می نماید .

با توجه به چرخه گردش ید در طبیعت، این عنصر موجود در خاک در اثر ریزش باران و جاری شدن سیلاب از سطح زمین شستشو شده و به سمت آبهای دریاها و اقیانوسها روان میشود. در نتیجه خاک و آب مناطق مرتفع زمین با کمبود ید روبرو هستند .

به همین دلیل ساکنین مناطق مرتفع زمین بیشتر در معرض خطر کمبود ید و اختلالات حاصله قرار دارند .

نیاز روزانه بدن به ید بین 150-100 میكروگرم میباشد (یك مقدار بسیار كم به اندازه سر سوزن) مقدار مورد نیاز در تمام طول عمر توسط انسان یك قاشق چایخوری است  البته آنچه مهم است دریافت مداوم ید بطور روزانه است.

کمبود ید شایعترین علت قابل پیشگیری عقب ماندگی ذهنی در دنیای امروز به شمار میرود .مدیر عامل صندوق كودكان ملل متحد ( یونیسف) در پیام کوتاهی اشاره نمودند ? پیشگیری از كمبود ید به قدری آسان است كه اگر بگذاریم فقط یك كودك به خاطر آن با معلولیت ذهنی متولد شود ، مرتكب جنایت شده ایم .?

غذاهای سرشار از ید :

میگو - خرچنگ - صدف - ماهی و ... و نکته قابل توجه اینکه میزان ید در ماهی های دریاهای آزاد و با آب شور بیشتر از ماهی آب های شیرین می باشد .

نتیجه مطالعات گروه تحقیقات مركز تحقیقات غدد داخلی و متابولیسم دانشگاه شهید بهشتی در سالهای 1362 تا 1368 در ایران نشان داد حدود 20 میلیون نفر از جمعیت کشور در معرض خطر کمبود ید قرار دارند میزان شیوع بیمار گواتر  بین جمعیت كشور خصوصا? در مناطق كوهستانی بیش از 70  درصد می باشدبه منظور بررسی و رفع این مشکل  . كمیته كشوری مبارزه با اختلالات ناشی از كمبود ید در سال 1368 شکل گرفته و این کمیته بهترین و ساده ترین گزینه به عنوان استراتژی اصلی مبارزه با اختلالات ناشی از كمبود ید را  توزیع نمك یددار در سطح عموم اعلام نمود .

عزم مشترک و همکاریهای درون و بین بخشی وزارت صنایع، وزارت جهاد کشاورزی و اداره نظارت بر مواد غذایی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کارخانههای تولید نمک در کشور را موظف به یددار نمودن نمکهای تولیدی خود نمودند و در سال 1373 نیز تولید نمک یددار در کشور اجباری گردید .

دستورالعمل بازنگری شده كنترل كیفی نمك خوراكی یددار تصفیه شده :

استاندارد میزان ید در نمك های خوراكی : مقدار ید در نمك بر حسب میكروگرم یا قسمت در میلیون (PPM  ) جهت تامین نیاز روزانه 150 میكروگرم ید مصرف كننده طبق تصمیم كمیته كشوری مبارزه با اختلالات ناشی از كمبود ید 40 میكرو گرم  می باشد  كه توصیه شده است به منظور جبران ید زایل شده در زمان انبارداری این مقدار 50 میكروگرم در نظر گرفته شود .

پایداری ید در نمك : عیار ید موجود در نمك یددار بطور مداوم به علت ناپایدار بودن شیمیایی تركیبات ید كاهش می یابد . این كاهش چنانچه نمك در معرض رطوبت ، نور خورشید و یا حرارت قرار گیرد و چنانچه با مواد آلی آلوده شود ، افزایش می یابد . در رطوبت خیلی زیاد ، آب جذب نمك شده و ید به طرف پایین بسته یا كیسه كشیده می شود . وقتی رطوبت هوا پایین است نمك رطوبت سطحی خود را از دست داده و همراه آن ید نیز متصاعد می شود.

اختلالات ناشی از كمبود ید  زمانی ریشه كن می شود كه نمك مصرفی مردم دارای عیار موثر ید به میزان مورد نیاز باشد . بنابراین پایش دقیق و كنترل میزان ید در مراحل تولید ، انبار كردن ، فروش و مصرف و ممانعت از نمك غیر یددار و یا زیر استاندارد ، از اجزای اصلی برنامه های توزیع و مصرف نمك های یددار به منظور مبارزه با اختلالات ناشی از كمبود ید  می باشد.

پایش : مرحله 1 ( كارخانه) :

محل :  كارخانه های تولید كننده یا بسته بندی نمك یددار  -  مقدار ید :  نباید كمتر از  50 قسمت در میلیون باشد - تواتر آزمایش :  حداقل سه بار در هر شیفت كاری - آزمایش كننده : كارشناس آزمایشگاه كارخانه

كارشناس اداره نظارت بر مواد غذایی باید حداقل 3 بار در سال از خط تولید نمك خوراكی یددار تصفیه شده به لحاظ بررسی شرایط تولید نمك ، بسته بندی ، نگهداری یدات پتاسیم و سایر مواد مصرفی ، انبارها و محل نگهداری نمك خوراكی بازدید نماید

پایش : مرحله 2 ( عمده فروشی ها ) :

 محل :  انبارهای عمده فروشی - مقدار ید :  نباید كمتر از  40 قسمت در میلیون باشد - تواتر آزمایش :  هفته ای یكبار

پایش : مرحله 3 ( خواروبارفروشی ها) :

محل : خواربارفروشی ها - مقدار ید: نباید كمتر از  25 قسمت در میلیون باشد - تواتر آزمایش:ماهی یكبار - آخرین تاریخ : 9 ماه بعد از یده كردن

پایش : مرحله 4 ( سطح خانوار ) :

محل :  سطح خانوار  - مقدار ید :  نباید كمتر از  15 قسمت در میلیون باشد - تواتر آزمایش :  با توجه به امكانات ? حداقل زمان سرشماری - آخرین تاریخ : 12 ماه بعد از یده كردن - آزمایش كننده : بهورز و كاردان یا كارشناسان بهداشت محیط و حرفه ای

 عوارض استفاده از نمك های تصفیه نشده :

ناخالصی های موجود در نمك های تصفیه نشده  سرب، جیوه، آرسنیك، كادمیوم و سایر عناصر سنگینی هستند كه بر اندام های داخلی بدن تاثیر مخربی دارند. نمك به صورت استخراج شده از معدن یا دریا در هر دو شكل، ناخالصیهای فراوانی دارد كه عمدهترین آنها، ?سولفات كلسیم? یا همان ?گچ? است كه نوع دوم به خاطر سفید بودن، قابل تشخیص از اصل نمك نیست .

وجود گل و لای را یكی دیگر از ناخالصیهای موجود در نمك یکی دیگر از مشکلات نمک های تصفیه نشده می باشد. از هر 120 تن نمك تولیدی تصفیه، 6 تا 10 تن گل و لای خارج میشود، كه وجود و مصرف مستمر این میزان ناخالصی در نمكهای سنتی مشكلات و بیماریهای جسمی را به همراه دارد.

طعم نمكهای سنتی هم به خاطر داشتن میزان قابل توجهی ناخالصی منیزیم كه طعم تلخ دارد با طعم نمكهای دیگر فرق دارد و این نیز یكی از نشانههای ناخالصی به شمار میآید

یكی از مشكلات اساسی كه ممكن است پیش آید ، اختلال در عملكرد كلیهها ست، چرا كه كلیهها مسئول دفع مواد سمی از بدن هستند و تجمع این مواد به مرور زمان به بافت كلیه آسیب میرساند.

كادمیوم، سرب، مس و جیوه از فلزات سنگینی هستند كه قادر به ایجاد سرطان در افراد مصرفكننده خواهند بود.

جیوه باعث ایجاد جنین ناقصالخلقه در زنان باردار میشود و از این لحاظ خطراتی را به همراه دارد.

چند توصیه :

   1- نمكهای مصرفی خود را از انواع یددار تصفیه شده انتخاب كنید.

   2- به نوع بستهبندی، شماره پروانه ساخت، نشانی محل تولید و تاریخ درج شده بر روی بستهها توجه كنید.

          3- به عنوان یك اصل كلی، بیش از میزان نیاز نمك مصرف نكنید.

منبع : www.foodsafety.ir




نوع مطلب :
برچسب ها :
لینک های مرتبط :
          
1390/03/7
1396/06/14 14:52
I will immediately take hold of your rss as I can't in finding your email subscription link or
newsletter service. Do you've any? Kindly
let me realize in order that I may subscribe. Thanks.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر





آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
ابزار
Online User

چت



استخاره آنلاین با قرآن کریم

فال امروز

تعبیر خواب آنلاین

Google Pagerank, SEO tools